Plasztikai műtétek TB-re, OEP támogatással

MELLFELVARRÁS 130X130.jpg HASPLASZTIKA 130x130.jpg

Mellplasztika és hasplasztika - ez a két leggyakoribb terület, amit a hölgyek, illetve legfőképpen az anyukák szeretnének plasztikai sebész segítsége által szebbé varázsolni. Rendszeres kérdés, hogy mit támogat az OEP (Országos Egészség Pénztár) és mit finanszíroz a TB (Társadalom Biztosítás). A témában, az alábbi válaszokat találtam. Nem lehetetlen, de komoly indok szükséges hozzá. 

 

Amit az OEP támogat a nagy mellek kicsinyítése, ha gerincbántalmakat, hátfájást okoz a nagy súlyuk. Ilyen esetben állami kórházban kimondottan, nélkülözve a klinikák kényelmét, de jól felkészült plasztikai sebészek végzik el a műtétet. A fejlődési rendellenességeket kezelő mellplasztikai műtétet is finanszírozza a TB, ilyen lehet az aszimmetrikus mell például, lógó csőmell, nagyon pici, fejletlen mellek és ha pszichés zavarokat okoz. Minden esetben orvosi indoklás szükséges a kérelemhez, előfordul, hogy elutasításba ütközik, de érdemes többször megpróbálni. Amennyiben betegség miatt kellett eltávolítani az emlőt, vagy baleset miatt sérült, ilyen esetekben is a TB támogatja a helyreállító műtétet. Érdemes tájékozódni, orvos véleményét kikérni, mert lehet találni megoldást. 3 gyermek szülése után lehetősége van az Anyukának OEP támogatással 1 alkalommal mell vagy haskorrekciót kérni. (forrás)

 

plasztikai sebész_műtő 1280x853.jpg

A plasztikai sebészet körébe tartoznak a rekonstrukciós vagy helyreállító operációk, amelyek a fejlődési abnormitások, rendellenességek, baleseti vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások – például daganatok eltávolítása esetén -, hegek korrekcióját jelentik. Az Egészségbiztosítási Alap terhére tehát nem vehető igénybe „nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás”. Bőrfelesleg-eltávolítás, mellkisebbítés, anyajegy-eltávolítás, hegek korrekciója, baleset miatti orrplasztika, sőt szemhéj-megereszkedés esetén is jogosult lehet valaki plasztikai beavatkozásokra az OEP terhére. Kizárólag a mellkisebbítést finanszírozzák, a nagyobbítást és a felvarrást nem.

 

Ha valakinek a mellei megereszkedtek, és azt szeretné felvarratni, azt nem kérheti az OEP terhére, még akkor sem, ha több gyermeket szült. A mellkisebbítésnek is szigorú szabályai vannak. Például a testtömeg 0,5 százalékánál nagyobb oldalankénti szövettöbblet esetén végezhető el ingyenesen a műtét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 60 kilós nő esetében, ha mellenként legalább 300 gramm plusz szövetet eltávolítanak, akkor finanszíroz az OEP. Akkor is az OEP fizeti a mellműtétet, ha a két mell között nagy aszimmetria van, pontosabban, ha az egyik emlő 30 százalékkal nagyobb a másiknál, illetve amennyiben daganat miatt az egyik emlőt el kellett távolítani, vagy ha egy korábbi műtét vagy sérülés miatt deformálódott a mell. 

 

Három együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az OEP fizesse a fogyás utáni plasztikai műtétet.

1. a fogyás előtti – testtömeg és a magasság alapján kiszámított – BMI-nek (testtömeg indexnek) 35 felett kell lennie.
2. a fogyás után legalább 10-zel kell csökkennie a BMI-nek.
3. a csökkent testtömeget minimum 6 hónapon keresztül tartani kell. (forrás)

 

tudastar.pngTUDÁSTÁR

Tájékozódj, mielőtt döntesz! nyil-feher.png

segithetek.pngSEGÍTHETEK?

Vedd fel velem a kapcsolatot! nyil-feher.png

 

 

Top ;