Plasztikai műtétek TB-re, OEP támogatással

MELLFELVARRÁS 130X130.jpg HASPLASZTIKA 130x130.jpg

Mellplasztika és hasplasztika - ez a két leggyakoribb terület, amit a hölgyek, illetve legfőképpen az anyukák szeretnének plasztikai sebész segítsége által szebbé varázsolni. Rendszeres kérdés, hogy mit támogat az OEP (Országos Egészség Pénztár) és mit finanszíroz a TB (Társadalom Biztosítás). A témában, az alábbi válaszokat találtam. Nem lehetetlen, de komoly indok szükséges hozzá. 

 

Amit az OEP támogat a nagy mellek kicsinyítése, ha gerincbántalmakat, hátfájást okoz a nagy súlyuk. Ilyen esetben állami kórházban kimondottan, nélkülözve a klinikák kényelmét, de jól felkészült plasztikai sebészek végzik el a műtétet. A fejlődési rendellenességeket kezelő mellplasztikai műtétet is finanszírozza a TB, ilyen lehet az aszimmetrikus mell például, lógó csőmell, nagyon pici, fejletlen mellek és ha pszichés zavarokat okoz. Minden esetben orvosi indoklás szükséges a kérelemhez, előfordul, hogy elutasításba ütközik, de érdemes többször megpróbálni. Amennyiben betegség miatt kellett eltávolítani az emlőt, vagy baleset miatt sérült, ilyen esetekben is a TB támogatja a helyreállító műtétet. Érdemes tájékozódni, orvos véleményét kikérni, mert lehet találni megoldást. 3 gyermek szülése után lehetősége van az Anyukának OEP támogatással 1 alkalommal mell vagy haskorrekciót kérni. (forrás)

 

plasztikai sebész_műtő 1280x853.jpg

A plasztikai sebészet körébe tartoznak a rekonstrukciós vagy helyreállító operációk, amelyek a fejlődési abnormitások, rendellenességek, baleseti vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások – például daganatok eltávolítása esetén -, hegek korrekcióját jelentik. Az Egészségbiztosítási Alap terhére tehát nem vehető igénybe „nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás”. Bőrfelesleg-eltávolítás, mellkisebbítés, anyajegy-eltávolítás, hegek korrekciója, baleset miatti orrplasztika, sőt szemhéj-megereszkedés esetén is jogosult lehet valaki plasztikai beavatkozásokra az OEP terhére. Kizárólag a mellkisebbítést finanszírozzák, a nagyobbítást és a felvarrást nem.

 

Ha valakinek a mellei megereszkedtek, és azt szeretné felvarratni, azt nem kérheti az OEP terhére, még akkor sem, ha több gyermeket szült. A mellkisebbítésnek is szigorú szabályai vannak. Például a testtömeg 0,5 százalékánál nagyobb oldalankénti szövettöbblet esetén végezhető el ingyenesen a műtét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 60 kilós nő esetében, ha mellenként legalább 300 gramm plusz szövetet eltávolítanak, akkor finanszíroz az OEP. Akkor is az OEP fizeti a mellműtétet, ha a két mell között nagy aszimmetria van, pontosabban, ha az egyik emlő 30 százalékkal nagyobb a másiknál, illetve amennyiben daganat miatt az egyik emlőt el kellett távolítani, vagy ha egy korábbi műtét vagy sérülés miatt deformálódott a mell. 

 

Három együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az OEP fizesse a fogyás utáni plasztikai műtétet.

1. a fogyás előtti – testtömeg és a magasság alapján kiszámított – BMI-nek (testtömeg indexnek) 35 felett kell lennie.
2. a fogyás után legalább 10-zel kell csökkennie a BMI-nek.
3. a csökkent testtömeget minimum 6 hónapon keresztül tartani kell. (forrás)


Ha szeretnél utánajárni, van egy részletes tájékoztatóm, amit szívesen átküldök, sőt segítek abban is, hogy mit, hol és hogyan kell intézni! Írj nekem és elküldöm neked! 

 

tudastar.pngTUDÁSTÁR

Tájékozódj, mielőtt döntesz! nyil-feher.png

segithetek.pngSEGÍTHETEK?

Vedd fel velem a kapcsolatot! nyil-feher.png

 

 

Top ;