HAJBEÜLTETÉS, AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD!

Hajbeültetés műtétem volt 2019.01.12.-én és plasztikai szaktanácsadóként arra gondoltam, talán sokaknak segíthetek azzal is, hogy ezt a videót elkészítem. Rengeteg információt és kulisszatitkot elmondok benne, de … sok-sok dolog ki is maradt a videóból. Kinek indokolt a hajbeültetés? Van-e a műtét helyett más alternatíva? Milyen hajnövekedést serkentő kezelések vannak és melyik az igazán hatékony? Melyik klinika vagy orvos a legjobb választás? Hogyan érdemes előkészülni a műtétre? Mik azok a jótanácsok, amiket a műtét után be kell tartani? … stb. Ha neked is kérdésed van írj nekem, nagyon szívesen segítek neked is!

Hajbeültetés

 KATTINTS IDE ÉS NÉZD MEG A VIDEÓT!

A video szövege:

“A műtét előtt megbeszéltük az orvossal, hogy nekem mi az elképzelésem, és hogy szerinte ez hogyan valósítható meg, ugyanis fontos előzetesen meghatározni, hogy hány szál átültetése szükséges illetve lehetséges. A férfiak esetében a teljes frizurát kb. 3 mm-esre vágják le, szerencsére mi nők megússzuk egy „ablak”-nak nevezett rövidre vágott folttal, ami nem is igazán fog látszani, hiszen rálóg majd a többi hajunk. A tarkó feletti részről ültetik át a hajszálakat, ezzel a 0,9 mm átmérőjű, fúróként forgó, tompahegyű tűvel. Persze csak az érzéstelenítő injekciók beadása után, amiben van gyors hatású érzéstelenítő ultracain, lidocain és az érszűkítő hatása miatt adrenalin is. Ez a 20-30 másodperc a műtét legkellemetlenebb része, a többi igazából csak türelem kérdése, semmiféle fájdalommal nem jár. Erről a területről is csak minden 3. „graft” (hajhagyma egység) kerül eltávolításra. Nekem a legtöbb graftom 3 hajszálat tartalmaz, ami átlagos vagy jónak mondható, de képzeld, volt olyan páciens is, akinek hihetetlen nagy számú, 8 hajszálas graftjai voltak.


Ezután a körbefurkált graftokat, azaz hajszál egységeket csipesz segítségével kiszedegetik. Elmesélték az itt dolgozók, hogy rendszeresen álmodnak graftokról és hajszálakról, ami nem is csoda, elképesztő türelem kell ahhoz, hogy naponta 8-10 órán keresztül több ezret átválogassanak. Az én esetemben ez csak 495 graft, összesen 1.372 hajszál. Férfiak esetében ez lehet akár 6.000 hajszál is! A műtét több órán át tart, de aggodalomra semmi ok, a hajhagyma kb. 24 órán át életképes marad, 10C-on, hűtőben tárolva. Talán ijesztően néznek ki ezek a lyukacskák a fejbőrön, de így lehet sérülésmentesen eltávolítani a hajszálakat. Ezek az aprócska lyukak pedig 1-2 hét alatt hegmentesen begyógyulnak.

És most elmondok néhány érdekességet, szakmai titkot. Érdekes, hogy a nőknek a fejük bal, a férfiaknak általában a jobb oldala érzekenyebb. A nők többsége pl. sportoláshoz sokszor köti szoros copfba a haját, ez a halánték feletti rész ritkulásának egyik lehetséges oka. A páciensek 97%-a férfi és csupán 3%-uk nő. Férfiaknál a genetikai, örökletes hajlam a legfőbb ok, nőknél a hormonális változások, menopauza, azaz változó kor illetve pajzsmirigy probléma vagy valamilyen szervi betegség.

Az eltávolított hajszál egységeket hűtött fiziológiás sóoldatba áztatva átválogatják (a szálak számát is figyelembe véve) és egy pengével eltávolítják róluk a felesleges bőrréteget, szövetdarabokat, így beültetés után gyorsabban gyógyul, kevésbé lesz pörkös, sebes a terület. Csak ezután az előkezelés után történhet meg a haj beültetése. Nézd csak, így néznek ki a graftok a mikroszkóp alatt! Ezeket kell átválogatni sőt pontosan meg is kell számolni őket. Ebből átlagot számolnak. Hajszálak száma osztva a graftok számával. Az enyém 2,78-as. Hmmm ezt lájkolom. 🙂

Most ismét apró tűszúrások következnek. De most őszintén, úgy látod az arcomon, hogy elviselhetetlen a fájdalom? Pedig ez a műtét legfájdalmasabb része. Hajszálvékony tűn keresztül ismét megkapom a villámgyors hatású érzéstelenítő ultracaint és lidocaint valamint az érszűkítő hatása miatt az adrenalint is. Ezzel a ’palántázóval’ pillanatok alatt egyszerűen lehet behelyezni a szálakat. Az asszisztensek a graftokat a palántázókba teszik, hogy az orvos gyorsan és hatékonyan dolgozhasson. Nekem mindkét oldalon a halánték feletti területen ritkult meg a hajam és ez nagyon zavart, ezért döntöttem a hajbeültetés mellett. Az esetemben nem egy teljesen kopasz foltról volt szó, ezért a beültetésnél figyelembe kell venni a hajszálak növekedési irányát is, hiszen a palántázóval nem szabad megsérteni az egészséges hajhagymákat.

Hárman is fáradhatatlanul azon dolgoztak a műtőben, hogy elégedett legyek a végeredménnyel, a műtét összesen 6 órás volt és én egy idő után kezdtem magam elunni, ezért visszanéztem az egyik videót, amit csináltam. Nem vagyok túl türelmes típus, a műkörmösnél is nagyon sok nekem a 2 és fél óra. Egy keveset még szundítottam is. Miután felébredtem, azért kíváncsiságból rákérdeztem, hogy nagyon kevés hajú férfiaknak opció lehet-e, hogy hajszál helyett szőrszál legyen átültetve mondjuk szakáll, hát vagy láb területről? Több okból nem. Apró hegek maradnak, kicsivel fájdalmasabb is, ráadásul nagyon zsíros testrészről nem lehet kivenni és átültetni szőrszálat, mert a legtöbb beleszakad. Más ember haját pedig csak az immunrendszer legyengítése által lenne képes befogadni a szervezet, ez viszont felesleges kockázat, ezért nem vállalják a klinikák.… és végezetül elárultuk a boldog házasság titkát is. 🙂 

Remélem hasznos volt számodra ez a videó, ha kérdésed van írj nekem, nagyon szívesen segítek neked is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc − tizenkilenc =