No Bra Day – Dobd le a melltartódat! Mellvizsgálat 5 lépésben!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Október 13.-a pedig melltartómentes nap világszerte…illetve egyre több nő csatlakozik a kezdeményezéshez, aminek kicsit sem az a lényege, hogy idegen férfiaknak kedveskedjünk bájaink mutogatásával. A ‘nemzetközi melltartó nélküli nap’ jelentése nagyon is komoly! Fontos, hogy minden évben emlékeztessük magunkat a mellrák elleni küzdelem fontosságára és a rendszeres szűrővizsgálatok szükségességére! A No Bra Day pedig még ennél is többről szól! Mi nők együttérzésünket fejezhetjük ki a mellrákban szenvedő nőtársaink felé ezzel a gesztussal. Amennyiben férfiak is szeretnék kifejezni támogatásukat és együttérzésüket, azt ajánlja a No Bra Day ötletgazdája, hogy ezesetben ők viseljenek október 13.-án egy lila színű ruhadarabot vagy kiegészítőt!

Az emlőrák kialakulását minél hamarabb ajánlott észrevenni, ezért nagyon fontosak a szűrővizsgálatok és az év többi részében otthon végzett tapintásos önvizsgálat is. 20 éves kortól havonta egyszer elegendő önvizsgálatot tartanunk. Időzítsük ezt a menstruáció utolsó napjától 1 héttel későbbre, mert a mell ilyenkor a legpuhább és könnyen tapintható.

Mellvizsgálat 5 lépésben! Lássuk, hogyan kell ezt megtennünk!

1.) Alaposan vedd szemügyre a melleidet tükör előtt csípőre tett kézzel és úgy is, hogy a tenyereidet a fejed tetejére teszed! Keress méretbeli, formabeli különbségeket a mellek egészén és a mellbimbót alaposabban is megfigyelve szemből és oldalról is!

2.) A bal karod maradjon felemelve, bal tenyered a fejed búbján pihen és a jobb kezed ujjjaival lassan és körkörösen tapints végig a teljes bal oldali mellállományod és a hónod alatti területen, a nyirokcsomókat! Most cseréld meg a kezeidet, tehát most a jobb kezed lesz a fejeden és a bal kezeddel tapintod végig a jobb melledet és a hónalji nyirokcsomókat!

3.) Most a kettes pontban olvasottakat ismételd meg úgy, hogy nem a tükör előtt állsz, hanem lefekszel az ágyadra! Miután így megvizsgáltad magad, tapintsd végig úgy is a melleidet, hogy a másik kezed leengeded a csípőd vonalához!

4.) Persze valószínűleg amúgy is észrevennéd, de a szakirodalom azt javasolja, hogy enyhén nyomd meg a mellbimbóidat és figyeld meg mutatkozik-e váladékozás!

5.) Ha eddig nem végeztél mellvizsgálatot otthon, akkor először meg kell ismerkedned a saját testeddel, hiszen a későbbiekben az eltéréseket kell majd észrevenned.

Ha csomókat érzel, ha megváltozott a mellbimbód vagy a melled formája, ha valami folyadék szivárog a mellbimbódból, vagy ha a bőrödön redő vagy gödröcske jelent meg, azonnal keress fel egy orvost! A legtöbb esetben a talált elváltozás nem rákos eredetű, de csak akkor szabad nyugodni, ha ezt szakorvosi vizsgálat után a szakembertől hallod!

Orvosi vizsgálatok kellenek, … de kinek, mikor és melyik?

mellvizsgálat:
Az emlők orvosi vizsgálata 40 éves kor alatt 3 évente javasolt, 40 év felett viszont évente! De egyik orvos sem fog rád rosszalló pillantásokat vetni, ha ezt évente kéred akkor is, ha csak most múltál 20 éves! Célszerű a nőgyógyászati vizsgálatod alkalmával a nőgyógyászodtól kérni, hogy végezzen mellvizsgálatot!

ultrahang:
Ha mellimplantátumod van, akkor javasolt évente egy kontroll a plasztikai sebészednél és egy előtte elvégzett ultrahang vizsgálat, hogy ennek eredményét megmutathasd neki! 

mammográfia:
A 30-45 év közöttiek számára elegendő 3 évente, a 45 év felettiek számára 2 évente javasolt a mammográfia vizsgálat

Remélem tudtam számodra hasznos információkkal szolgálni!
Ne hanyagold el a tested, vidd néha szervizbe, hogy biztosan tudd, hogy minden rendben van!