PLASZTIKAI MŰTÉTEK TB-RE, OEP TÁMOGATÁSSAL

A Szépészet.hu tulajdonosaként és plasztikai szaktanácsadóként ebben a témában, én csupán ezzel a cikkel tudlak segíteni, mert ez a vágyad, a háziorvosod, szakorvosod által valósulhat meg! Kötelessége segíteni neked! Ha nem tájékozott a témában, itt kaphat felvilágosítást, ezen a számon lehet érdeklődni és segítséget kérni. Országos Egészségbiztosítási Pénztár, 1139 Budapest, Váci út 73/A, Telefon: +3613502001

A méltányossági alapon történő térítésekről itt bővebben olvashatsz, kattints ide! 
Az Egyedi méltányossági kérelemhez szükséges dokumentumot ide kattintva töltheted le!
Itt pedig megtalálod a NEAK-kal (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) szerződött intézmények listáját!

Ezeket az információkat én 2020-ban szereztem, mindenképp érdemes naprakész információkat kérni a háziorvosodtól illetve szakorvosodtól, vagy célszerű ezeken az elérhetőségeken érdeklődni: Országos Egészségbiztosítási Pénztár, 1139 Budapest, Váci út 73/A, Telefon: +3613502001 

Mellplasztika és hasplasztika – ez a két leggyakoribb terület, amit a hölgyek, illetve legfőképpen az anyukák szeretnének plasztikai sebész segítsége által szebbé varázsolni. Rendszeres kérdés, hogy mit támogat az OEP (Országos Egészség Pénztár) és mit finanszíroz a TB (Társadalom Biztosítás). A témában, az alábbi válaszokat találtam. Nem lehetetlen, de komoly indok szükséges hozzá. Mindenképp olvasd végig a cikket!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott plasztikai műtétre kizárólag orvosilag indokolt esetben lehet jelentkezni. Az ingyenességre való jogot minden esetben szakorvosok döntik el a dokumentációt és szakértői véleményt figyelembe véve. Általános tájékoztatás a méltányossági alapon történő térítésekről. A háziorvosod által hozzá kérj beutalót vagy telefonon érdeklődj a kórháznál a műtéti lehetőségekről! 

Amit az OEP támogat a nagy mellek kicsinyítése, ha gerincbántalmakat, hátfájást okoz a nagy súlyuk. Ilyen esetben állami kórházban kimondottan, nélkülözve a klinikák kényelmét, de jól felkészült plasztikai sebészek végzik el a műtétet. A fejlődési rendellenességeket kezelő mellplasztikai műtétet is finanszírozza a TB, ilyen lehet az aszimmetrikus mell vagy a lógó csőmell. Orvosi indoklás szükséges a kérelemhez, előfordul, hogy elutasításba ütközik, de érdemes többször megpróbálni. Amennyiben betegség miatt kellett eltávolítani az emlőt, vagy baleset miatt sérült, ilyen esetekben is a TB támogatja a helyreállító műtétet. Érdemes tájékozódni, orvos véleményét kikérni, mert lehet találni megoldást. 

A plasztikai sebészet körébe tartoznak a rekonstrukciós vagy helyreállító operációk, amelyek a fejlődési abnormitások, rendellenességek, baleseti vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások – például daganatok eltávolítása esetén -, hegek korrekcióját jelentik. Az Egészségbiztosítási Alap terhére tehát nem vehető igénybe „nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás”. Bőrfelesleg-eltávolítás, mellkisebbítés, anyajegy-eltávolítás, hegek korrekciója, baleset miatti orrplasztika, sőt szemhéj-megereszkedés esetén is jogosult lehet valaki plasztikai beavatkozásokra az OEP terhére. Kizárólag a mellkisebbítést finanszírozzák, a nagyobbítást és a felvarrást nem.

Ha valakinek a mellei megereszkedtek, és azt szeretné felvarratni, azt nem kérheti az OEP terhére, még akkor sem, ha több gyermeket szült. A mellkisebbítésnek is szigorú szabályai vannak. Például a testtömeg 0,5 százalékánál nagyobb oldalankénti szövettöbblet esetén végezhető el ingyenesen a műtét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 60 kilós nő esetében, ha mellenként legalább 300 gramm plusz szövetet eltávolítanak, akkor finanszíroz az OEP. Akkor is az OEP fizeti a mellműtétet, ha a két mell között nagy aszimmetria van, pontosabban, ha az egyik emlő 30 százalékkal nagyobb a másiknál, illetve amennyiben daganat miatt az egyik emlőt el kellett távolítani, vagy ha egy korábbi műtét vagy sérülés miatt deformálódott a mell. 

Három együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az OEP fizesse a fogyás utáni plasztikai műtétet.
1. a fogyás előtti – testtömeg és a magasság alapján kiszámított – BMI-nek (testtömeg indexnek) 35 felett kell lennie.
2. a fogyás után legalább 10-zel kell csökkennie a BMI-nek.
3. a csökkent testtömeget minimum 6 hónapon keresztül tartani kell.

SZERETNÉL MEGSZÉPÜLNI? ÍGY LEHETSÉGES

1. lehetőség = OEP 

2020-ban beleástam magam az OEP témába a kedvedért. Az információs számon lehet érdeklődni, segítséget kérni. 
Országos Egészségbiztosítási Pénztár, 1139 Budapest, Váci út 73/A, Telefon: +3613502001 

Először is szükség van az „Egyedi méltányossági kérelemnyomtatvány kitöltésére. Ha ez megvan, egy közfinanszírozott orvoshoz kell elmenned, (valószínűleg egyszerűbb, ha előbb a háziorvosodhoz mész és kérsz egy beutalót ahhoz az orvoshoz, aki a megfelelő igazolásokat fogja tudni odaadni. Azokat a kötelező mellékleteket, amiket a nyomtatvány 2. oldalán vannak felsorolva. (pl.a NEAK és a BNO kód) Komolyabb (pl. daganatos) betegségből adódóan nem kell indoklást írni a műtéti kérelemhez. Az ügyintéző akivel beszéltem azt javasolta, hogy legyen egy olvasható, de kézzel írott kérelem is, amit így kell megírnod, hogy ezek legyenek rajta: név, szül.hely és idő, lakcím, TAJ-szám, hogy MIT szeretnél és hogy MIÉRT szeretnéd. Mivel az OEP elsősorban az eü. problémákat finanszírozza szívesebben, ami az egészségedre és nem a lelkedre van hatással, így azt hangsúlyozd, ha valami fájdalmat, kellemetlenségeket okoz vagy a mindennapi életedet nehezíti meg, ne azt, hogy nem teszik vagy nincs önbizalmad emiatt. Ezután attól a NEAK-kal (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) szerződött intézménytől kell árajánlatot és orvosi dokumentációt kérned, ahol adottak a feltételek az általad igényelt műtéthez. Ebben is valószínűleg a háziorvosod fog tudni segíteni, hiszen ő tudhatja, hogy melyik kórház lesz alkalmas arra, hogy a te műtétedet elvégezzék. Bár ha nagyon elszánt vagy, te is ki tudod ezt deríteni, csak sokat kell hozzá telefonálni. Nézd, itt van a NEAK-kal szerződött intézmények listája és elérhetőségeik. Ez PDF formátum, tehát le tudod tölteni az oldalról és kinyomtatni. Itt pedig találsz egy általános tájékoztatást a méltányossági alapon történő térítésekről. A háziorvosod által hozzá kérj beutalót vagy telefonon érdeklődj a kórháznál a műtéti lehetőségekről! 

2. lehetőség = Plasztikai sebész segítsége OEP támogatás NÉLKÜL

Teljesen érthető, ha ezt az őrült nagy macerát nem akarod vállalni! Ha nem áll rendelkezésedre a műtét összege, esetleg mérlegeld, hogy banki személyi kölcsön által vagy családi, baráti támogatással, kölcsönnel vagy spórolással van-e módod előteremteni a szükséges összeget! A kezelések, műtétek átlagos árairól, a leírás alatt tudsz tájékozódni. 

Bárhogy is döntesz, a legjobbakat kívánom neked! Bízom benne, hogy a fent leírtakkal máris sikerült számodra sok hasznos információt átadnom! OEP témában ennyiben tudok számodra iránymutatást adni, ha önállóan, OEP támogatás nélkül szeretnéd megtalálni a számodra legmegfelelőbb plasztikai sebészt, írj nekem és mindenben segítek a kezdetektől a gyógyulás végéig. Nézd meg a videót, így dolgozom.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat − kilenc =