SZÉPSÉGGYILKOS DOHÁNYZÁS

Nyilvánvalóan már hallottad, hogy a dohányzás káros szenvedély. Ebben a cikkemben felhívtam a figyelmed a cigaretta összetételére és a szervezet működésére kifejtett káros és halálos hatásaira, de arra, hogy a szépségedet és plasztikai műtét utáni gyógyulásod hogyan befolyásolja, most külön szeretnék kitérni.

A legszembetűnőbb testrészed az arcod. Bárki aki találkozik és beszél veled, az arcod látja, nézi. Minden nő számára fontos, hogy fiatal és szép maradjon. Mégis naponta közel 1 milliárd nő szándékosan tesz saját szépsége és egészsége ellen nap, mint nap. 

Lássuk hogyan öli meg a szépséget és a fiatalságot a dohányzás

Kívülről és belülről is pusztít. Felgyorsítja a fogkőképződést, sárgás, majd barna, végül akár fekete árnyalatban elszínezi a fogakat, sőt halálos szájüregi betegségek okozója is lehet. Sok embert zavar, ha olyannal beszélget, akinek hamutartó szagú a szája. Egy idő után a nyálkahártyán annyira felhalmozódnak a mérgek, hogy ezt a nagyon kellemetlen büdös szájszagot nem tudod majd elfedni egy fogmosással vagy mentolos rágóval. A dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot, az arc bőre elkezd megöregedni, ráncossá és rugalmatlanná válni, megjelennek a fekete pontszerű mitesszerek és később a májfoltok is, a dohányosokra kifejezetten jellemzőek a száj körüli mély ráncok, az élettelen szürkés színű bőr, a szem alatti táskák, és jobb ha tudod, hogy a dohányfüst ami rendszeresen a szemedbe kerül, növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatát is. A legtöbb nő dús hajkoronát szeretne, a dohányzás e téren is kifejti pusztító hatását. A haj zsírosodni kezd, elveszíti fényét, erősségét, rugalmasságát, elvékonyodnak a hajszálak.

A dohányzás nagyban hozzájárul a bőr öregedéséhez. A fogak mellett elszíneződnek, csúnyán bebarnulnak a körmök, az ujjvégek és a kézfej bőrének öregedéséhez is nagyban hozzájárul ez a káros szenvedély. Ha dohányos vagy, akkor minden bizonnyal ennek jeleit tapasztaltad is. Ha még nem, garantált, hogy előbb-utóbb fogod.

Plasztikai műtéted után szebben, gyorsabban gyógyulsz, ha nem cigizel

A nikotin és az a kb. 4.000 vegyianyag, amit egyetlen szál cigarettával is a testedbe juttatsz, befolyásolja az oxigénben gazdag vér áramlását az ereidben, mert a vérbe szénmonoxid kerül. Főként az arcba, és a végtagokba, de természetesen a vérárammal mindenhová eljut a testedben ez a sok méreg. Itt elolvashatod milyen összetevők alkotják a cigarettát. Ennek hatására a sebek sokkal később gyógyulnak be és a sebszéleken ronda hegek is maradhatnak. A Német Pneumológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) szakorvosai  szerint a dohányosoknál még a műtét utáni komplikációk aránya is magasabb és lassabban gyógyulnak a sebeik, lassabb a regeneráció. 

Mit tartalmaz egy cigaretta? - A dohányzás káros hatásai

Érdemes (a műtét előtt 1 hónappal) lemondani a cigarettáról!

Egyszerű logika, ha csökken a test oxigén-ellátása, nő a vérnyomás és a pulzusszám, s így a szív fokozott terhelésnek van kitéve. Az altatás és az operáció során mindez további kockázatokat jelent, hiszen a szervezet oxigén-ellátása nem száz százalékos, s ezáltal az operáció utáni komplikációk előfordulási esélye is nő. Erről számolt be nemrég Dieter Köhler, a Schmallenbergi Tüdőlkinika vezetője. 


Segítség a leszokásban

A fentiekben leírtak után miért vállalnál a cigaretta miatt ekkora kockázatot? A plasztikai műtét eredménye rajtad is múlik, nem csak a sebészen! Tudom, nagyon könnyű rászokni és iszonyat nehéz leszokni róla, ezt a dohánygyártók szándékosan így intézték így, de a legfontosabb, hogy az elhatározás meglegyen, hogy akarj leszokni a cigiről!  Nyilván az akaraterőd is kell hozzá, csak nem mindegy, hogy mennyire lesz nehéz letenni a cigit. Vannak olyan természetes és orvosi megoldások, amik a cigaretta utáni vágyadat csökkentik, mint ahogy a fogyókúrás diétákat is ki tudod egészíteni étvágycsökkentő termékekkel.

Ha még nem döntötted el, hogy hajlandó vagy-e lemondani arról a káros szenvedélyedről, ami idővel elveszi a szépséged, fiatalságod, egészséged, nézz körül ezen az oldalon, hátha további érveket olvasol, ami meggyőz erről. A leteszemacigit.hu honlap az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízásából,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával készült.